Yeni Haberler
Anasayfa / Genel / CCTV Terimler Sözlüğü

CCTV Terimler Sözlüğü

2:1 Interlace  : 312 1/2 satırdan oluşan iki alanın (field) birleşerek, 625 satırdan oluşan tek bir çerçeve  (frame) oluşturması (CCIR)
AGC (Automatic gain control) : Otomatik kazanç kontrolü. Düşük ışık seviyelerinde video işaretinin seviyesini yükselten elektronik devre. AGC açıkken resimde gürültü olabilir. Kamera özellikleri düşünülürken AGC kapalı alınmalıdır.
ALC (Automatic level control) : Otomatik irisli lenslerde peak/average kontrolü olarak da bilinir. Bu ayar “peak” yapılırsa ekrandaki parlak bölgeler daha detaylı, “average” yapılırsada karanlıkta kalmış bölgeler daha detaylı görülür.
Automatic Iris : Kameraya gelen ışığı otomatik olarak ayarlayan lens. Lensin içinde ufak bir motor ve kuvvetlendirici bulunur (video drive) ve kameradan gelen bir kontrol işareti yardımı ile video işaretinin seviyesini sabit bir değerde (1Vp-p) tutmaya çalışır. Lensin üzerinde, “tepe (peak)” ve “ortalama (average)” olarak değişen ışık şartlarına göre kullanmak için iki manuel kontrol bulunur.
AWB (Auto white balance) : Renkli kameralarda kameranın çevredeki ışık miktarına göre otomatik olarak renkleri ayarlaması.
ATW ( Auto Tracing White) : Renkli kameralarda kameranın çevredeki renk sıcaklığına göre otomatik (veya manual) olarak renkleri ayarlaması.
Back focus (ince netlik ayarı) : Değişik arka odak uzaklıklı (back focus) lenslerin oluşturduğu netlik kaymalarını gidermek için kameranın algılayıcısını ileri veya geri mekanik olarak kaydırma. Zoom lens için önemli bir ayardır.
Bandwidth (bant genişliği) : Spektrumda, işaretlerin taşınması için belirlenmiş frekans bölgesi.
BLC (Backlight compensation): Kamera bir pencere veya cam kapı gibi bir yere bakıyorsa, arkadan gelen ışığın kişilerin yüzlerini karartmaması için arkadaki ışığın bastırılması.
C-mount : 2/3″ ve 1″ lensler için standart montaj. Lensin arka yüzeyi ile odak uzaklığı arası 17.526 mm’dir. Bir C-mount lens, bir CS-mount kameraya 5 mm’lik adaptör ring eklenerek kullanılabilir.
CCD (Charge coupled device) : Kameranın ön kısmında, ışığa duyarlı yarı iletken malzemeden yapılmış bölge. Bu bölgenin boyu çapraz olarak ölçülür ve 1/4″, 1/3″, 1/2″ veya 2/3″ olabilir. İki tip CCD bulunur. Frame transfer ve interline transfer.
CCIR : Video işareti için Avrupa 625 satır standardı. (Siyah & Beyaz)
Composite video : Senkronizasyon ve video işaretini birlikte barındıran tam video işareti. Senkronizasyon işareti 0.3V ve video işareti 0.7V olmalıdır.
CS-Mount : 2/3″. 1/2″ ve 1/3″ CS-mount kameralar için dizayn edilmiş yeni nesil lensler. Lensin arka yüzeyi ile odak uzaklığı arası 12.5 mm’dir. CS-mount lensler C-mount kameralarla kullanılamazlar. Bu lensler C-mount lenslere göre daha kompakt ve ucuzdurlar.
dB : Desibel iki işaret arasındaki logaritmik oran.
D.D. (Direct drive, DC drive) : Video drive lenslerde olduğu gibi kameradan referans olarak video işaretinin değil, D.C. gerilimin alındığı lensler.
Digital signal : Mikro işlemcilerin kullanılması için sayısal forma sokulmuş analog işareti.
Duplex (multiplexer) : Ekranı istenen şekilde kontrol etmenize imkan verirken (dörde, dokuza, on altıya bölme, anahtarlama, tam ekrana izleme, zoom vs.) aynı zamanda tüm kameraların kaydedilmesini sağlayan multiplexer.
E.I. (Electronic iris): Kameranın shutter ayarını otomatik yaparak bazı yerlerde otomatik iris lensler iris lensler yerine manuel iris lenslerin kullanılmasını sağlayan elektronik devre.
EIA : Video işareti için Amerikan 525 satır standardı.
Field (alan): Bir çerçevenin 312 1/2 satırdan oluşan yarısı. Her saniye 50 alan oluşturulur.
Frame (çerçeve) : İki geçmeli alanın (field) birleşiminden oluşur. Saniyede 25 frame (çerçeve) üretilir.
Gen lock : Harici senkronizasyon. Her kameraya, üzerinde senkronizasyon darbeleri taşıyan ayrı bir koaksiyel kablo çekilir ve böylece her kameranın alanları (field) aynı anda üretmesi sağlanır. Sistemde switcher kullanıldığında ekrandaki kaymaların önüne geçilir ve multiplexer’larda update zamanı artar.
Hertz (Hz) : Saniyedeki değişim sayısı.
Internal sync : Harici kaynaklara bağımlı kalmaksızın senkronizasyon işaretlerinin kamera içinde üretilmesi. Kristal tarafından kontrol edilen bir osilatör tarafından üretilir ve şebekeden beslenmeyen kameralarda kullanılır.
İris : Görüntü algılayıcısı üzerine düşen ışık miktarını ayarlamaya yarayan mekanizma.
ISDN (Integrated Services Digital Network) : Terminal adaptörleri kullanılarak video işaretlerinin 128 Kbps hızında iletilmesine izin veren dijital telefon hattı. Çoğu Avrupa ülkesinde kullanılır.
PSTN (Public Switched Telephone Network) : Video işaretinin modem kullanılarak yollandığı standart telefon hatları.
Lens mount : C-mount ve CS-mount’a bakınız.
Line locked: Kameranın senkronizasyon darbelerinin AC besleme gerilimine kilitlenmesi.
Luminance :Video işaretinin parlaklık bileşeni.
Lux : Lümen/metre kare olarak ışık yoğunluğu. Kameraların görüntü algılayıcılarının hassasiyetlerini tanımlamak için kullanılır.
Matrix switching : Gelişmiş bir anahtarlama metodudur. Kamera giriş ve monitör çıkış sayısı teorik olarak sınırsızdır. Geniş sistemlerde değişik kamera gruplarının değişik amaçlar için programlanması için kullanılır.
Multiplexer : Belirli sayıda kamera girişi olan bu kameraların görüntülerini aynı anda kaydeden cihaz. Bir çok modelde ekranı dörde, dokuza, on altıya, vs. bölme özelliği vardır. Önceden programlanan alarm girişleri ve çıkışları vardır.
Scanner (tarayıcı) : Kameraya yatay hareket vermek için kullanılan uzaktan kumanda edilen motorlu cihaz.
Pan/Tilt : Kameranın üzerine konduğu yatay ve dikey hareketi sağlamak için kullanılan, uzaktan kumanda edilen motorlu ünite.
Quad splitter : Dört kameradan gelen görüntüyü bir monitörde aynı anda gösteren cihaz. Herhangi bir kamera tam ekran izlenebilir.
S/N ratio (sinyal/gürültü oranı) : Bir işaretteki gürültü seviyesini gösteren, dB olarak belirtilen ölçü. Video işareti için 45dB ile 60dB arasındaki değerler kabul edilebilir. 40dB’den az değerler için işarette gürültü olmaya başlar.
Sensitivity (duyarlılık) : Genellikle lux olarak belirtilir. 1vp-p video işareti oluşturmak için görüntü algılayıcı üzerine düşmesi gereken ışık miktarıdır. Ama daha sıklıkla lensin üzerine düşen ışık miktarı olarak belirtilir. Bu yüzden kullanılacak lensin ışık iletme değerinin bilinmesi gereklidir.
Telemetry transmitter: CCTV sisteminin kontrol merkezinde bulunan ünite. Pan/tilt/zoom kameralar için anahtarlar, joystikler vs. barındırır.
Telemetry : Kullanılan ekipmanların kontrol edilmesi için gerekli olan işaretlerin yollandığı sistem. CCTV sistemlerinde pan, tilt, zoom, ışıkları açma/kapama, preset pozisyonlarına gitme vs. gibi fonksiyonlarının kontrol edilmesi. Kumanda noktasında verici (transmitter) bulunur, uzaktaki noktada ise alıcı (receiver) bulunur. İşaretler twisted pair ( 2 damar ) kablo ile veya işaretlerini de taşıyan koaksiyel kablo ile iletilebilir.
Termination (Sonlandırma ): Normal video işaretinin bant genişliğinde video kablosu 75 ohmluk bir empedansa ihtiyaç duyar. Monitörlerin arkasında 75 ohm ve “high Z” seçimi yapılabilen anahtar bulunur. kamera görüntüsü tek monitörde izlenecekse bu anahtar 75 ohm da olmalıdır. Eğer kamera görüntüsü ikinci bir monitörden daha izlenecekse ilk monitördeki anahtar high Z’e getirilmeli, ikinci monitördeki anahtar 75 ohm’a getirilmelidir.
Time Lapse VCR : Uzun sürelerde kayıt yapmak için kullanılan endüstriyel video. 3 saat ile 960 saat değişen modlar da kayıt yapılabilir. Normalde 3 saatlik modda saniyede 25 resim kaydedilirken, kayıt süresi arttıkça bu sayı düşer. Bir alarm geldiğinde otomatik kayda geçip herhangi bir modda kayıt yapabilirler. Yakın zamanda yerlerini dijital kayıt cihazlarına bırakacaklardır.
Varifocal : İki farklı odak uzaklığı arasında istenen görüş açısının manuel olarak ayarlanabildiği lens (mesela:3.5-8 mm).
Video switcher (video anahtarlayıcı) : Değişik kameraların monitörde izlenmesini sağlayan cihaz. Kameralar manuel veya otomatik olarak ekrana getirilebilir.
VMD-Video Motion Detection: Görüntüdeki kontrast değişiminin elektronik analizi yapılarak hareket algılaması yapılan sistem.
Y/C : Resim kalitesini arttırmak için renkli kameralarda parlaklık (Y) ve renk © bilgilerinin ayrı kablolardan taşınması.
EE/AI Switch EE : Manual Elektronik Işık Kontrolü modu (Auto Iris Lens Kullanıldığında Bu Seçenek Seçilmeli) Burda CCD sensör üzerine düşecek ışığı oto iris lens ayarlamaktadır. AI = Otomatik Işık Kontrolü (Auto İris Olmayan lens Kullanıldığında Bu Seçenek Seçilmelidir.) Burada ise oto iris olmayan lens kullanıldığında CCD üzerine düşen ışıktan yararlanmayı kamera kendisi otomatik olarak ayarlamaktadır.

Hakkında Elfa Teknik

Elfa Elektronik Güvenlik, 13 yıllık bir birikimi sizlerle paylaşmak ve Elektronik Güvenlik Sistemleri konusunda hizmet vermek amacı ile kurulmuştur. Elfa Elektronik, gelişen ve büyüyen teknolojisi ile sizlere daha iyi hizmet verebilmek için dağıtım, satış, satış sonrası hizmet ve servis konularını faaliyet alanlarının içerisine katmıştır. Elektronik güvenlik sistemleri, Soygun ihbar sistemleri, Yangın ihbar sistemleri, Cctv kapalı devre kamera sistemleri, Pdks personel devam takip sistemleri, Kartlı geçiş sistemleri, Parmak izli geçiş sistemleri, Bariyer sistemleri, Turnike sistemleri, Telefon dinleme sistemleri, Görüntülü interkom sistemleri, Access kontrol sistemleri alanlarında anahtar teslimi projelerin satış, uygulama ve satış sonrası hizmetlerini vermektedir. Satışını ve uygulamasını yaptığımız tüm ürünler CE belgesine sahiptir.

İlginizi Çekebilir

1479197308_1479110477kullancdeneyimi

Arkadaşını Getir Güvenlik Sistemi Kampanyası

Arkadaşını Getir Güvenlik Sistemi Kampanyası ELFA’nın güvenliğini dostlarınızla paylaşın, birlikte kazanın! Arkadaşlarınızı ELFA’ya davet edin hem sizin …