Yeni Haberler
Anasayfa / Blog / IP Kamera sistemi nedir.

IP Kamera sistemi nedir.

 IP KAMERA SİSTEMİ HAKKINDA

Bu bölüm IP Kamera sisteminin neyi kapsadığı, network videosunun faydaları, takip kurulumunuzun tanımının önemi ve alanınıza IP Kamera sistemi kurduğunuz zaman göz önünde bulundurmanız gereken yasal hususlar konularında tanıtım desteği sağlar.

 

1.1. IP Kamera sistemi nedir?

IP-Takibi bir güvenlik sistemi terimidir, kullanıcıya bir IP (Internet Protocol-tabanlı) network , örneğin yerel alan networku (LAN) veya internet üzerinde, video ve/veya ses kayıt etme ve izleme yeteneği verir. Basit bir IP Kamera sistemi, bir network kamerası kullanımı (veya video kaydedicili/video sunuculu bir analog kamera), bir network anahtarı (switch), görüntüleme için bir PC, video yönetimi ve depolaması ve video yönetimi yazılımını içerir. (2.Bölümde bileşenler ile ilgili daha detaylı bilgi verilmiştir.)

 

Ip Kamera Sistemi

Şekil 1.a- Bir IP Kamera veya network video sistemi

 

 

Analog video sistemlerinin kullandığı kamera lokasyonundan görüntüleme / kayıt etme istasyonuna noktadan noktaya özel kablolama sistemine benzemeyen, IP Takibi (veya network video) bilgi taşımanın omurgası olarak IP network teknolojisini kullanır. Bir IP Kamera kurulumunda, dijitalleştirimiş video ve / veya ses dalgaları her hangi bir lokasyona hatta istenirse dünyanın her tarafına kablolu ve / veya kablosuz IP network yoluyla gönderilebilir, network girişi olan her hangi bir yerde video izleme ve kayıt etmeye olanak tanır.

 

Analog Video Sistemi

Şekil 1.b- Bir DVR (dijital video kaydedici) ile birleşen bir analog video sistemi

 

 

Bir analog video sistemi, kaydedici cihazda sonlanan tek yönlü bir sinyal taşıyıcının en büyük parçasıyken, bir network video sistemi çift yönlü (bilginin gönderilip-alınmasına imkan verir) ve daha büyük, ölçülebilir bir sisteme entegre edilebilen bir sistemdir. Bir network kamera, örneğin, bir kullanıcıya video, ses ve diğer veriyi (örneğin SMS) gönderebilir, kullanıcıdan ses ve veri komutları alabilir, örneğin kapıları veya harici alarmları aktif etmek gibi. Buna ilaveten, bir network video sistemi muhtelif uygulamalarla paralel olarak iletişim kurabilir ve hareket tespiti veya farklı video akımları göndermek gibi muhtelif görevleri yerine getirebilir. Böyle bir sistem daha büyük performans imkânlarını ve esnekliği destekler.

Alarm entegrasyonlu bir network video sistemi

 

Şekil 1.c- Alarm entegrasyonlu bir network video sistemi

 

 

Dijital yapı ve video dağıtım metodu nedeniyle, IP Kamera sistemi size canlı ve kaydedilmiş videonun daha gelişmiş kontrolüne imkan veren fayda ve gelişmiş fonksiyonelliği ve alarm organizasyonunu barındırır. Bu, sistemi güvenlik takip uygulamaları için son derece uygun hale getirir.

 

Avantajları içerisinde:

1) Uzaktan kontrolle giriş yapabilme: Dünyada networke bağlı her hangi bir lokasyondan sanal olarak canlı ve kaydedilmiş videoya giriş yapabilirsiniz. Farklı lokasyonlardaki çoklu, yetkili kullanıcılar canlı veya kaydedilmiş videoya giriş yapabilirler. Eğer firmanız bir üçüncü-şahıs katılımını istiyorsa, bu oldukça faydalıdır, örneğin bir güvenlik firması videoya giriş yapabilir ve bundan faydalanabilir. Geleneksel analog CCTV sisteminde, videoyu görüntülemek ve yönetmek için açık bir şekilde görüntüleme lokasyonunda olmaya ihtiyaç duyarsınız ve alan dışı video girişi bazı ilave ekipman olmadan mümkün olmayacaktır, örneğin video kodlayıcı ve bir network DVR (dijital video kaydedici).

 

2) Yüksek görüntü kalitesi: Güvenlik takip uygulamasında yüksek görüntü kalitesi esastır. Bir olayı geliştiği anda net bir şekilde yakalayabilmeyi ve karışan insanları veya nesneleri tanımlayabilmeyi istersiniz. Bir network video sisteminde, üretilen görüntü kalitesi analog sistemdekinden çok daha kolay bir şekilde korunur. Bir analog video sisteminde, kablolama mesafesi ve görüntünün analog ile dijital formatlar arasındaki her hareketinde yakalanan görüntünün kalitesi düşer. Analog video sinyalleri daha uzun mesafeler boyunca taşındıkça zayıflarlar. Bir tam dijital IP Kamera sisteminde, network kamerasından gelen görüntü bir kez dijitalleştirilir ve gereksiz görüntü hareketlerine gerek kalmaksızın dijital kalır ve taşındığı mesafeden dolayı görüntü kalitesinde düşme olmaz. Buna ilaveten, dijital görüntüler daha kolay depolanabilir.

 

Gelişmiş tarama teknolojisini kullanan bir network kamera hareket eden nesneler için daha net görüntü sağlar, çünkü bütün görüntü tek seferde verilir. Bir analog video sinyalinde, satırların iki ardışık birbirine geçen alanları bir görüntü oluşturur ve bu bir PC monitöründe görüntülendiğinde iki birbirine geçmeli alanın arasında yakalanan hareket eden nesnelerin görüntüsünde bulanıklık oluşur.

 

Ayrıca bir megapiksel network kamera (1 milyon veya daha yüksek megapikselli) bir analog kameranın sunabileceğinden çok daha yüksek çözünürlük sunar, bunun anlamı daha fazla detay veya daha geniş kapsama alanıdır.

3) Kolay, gelecek korumalı entegrasyon: Network video ürünleri açık standartlar prensibine dayalıdır, bilgisayar ve Ethernet tabanlı bilgi, ses ve güvenlik sistemleri, video yönetimi ve uygulama yazılımı ve diğer dijital cihazlarla kolayca entegre olur. Örneğin, bir network kamera özelleştirilmiş yazılım programlarına bağlanabilir, örneğin Satış Noktaları (Point of Sales) sistemi ile videoyu entegre edebilir veya görüntülü ve/veya ses veriyi analiz ederek kalabalık bir ortamda veya yetkisiz girişin olmadığı özel alanlarda aranan insanları tespit edebilir.

 

4) Ölçülebilir ve esnektir: Bir IP Kamera sistemi ihtiyaçlarınızla büyüyebilir. Sisteminize dilediğiniz kadar video ürünleri ilave edebilirsiniz, network altyapınızda önemli bir değişiklik veya maliyet değişikliği gerektirmez. Ürünleri yerleştirip, sanalda her noktadan networke bağlayabilirsiniz ve sistem sizin dilediğiniz kadar açık veya kapalı olabilir.

 

5) Düşük maliyetli: Bir IP Kamera sistemini sahiplenmenin toplam maliyeti geleneksel analog CCTV takip sisteminden daha düşüktür. Yönetim ve ekipman maliyeti arka plan görevlerinin ve depolamanın endüstri standartlarında yürütüldüğünden beri düşmüştür, açık sistemler-tabanlı sunucular bir analog CCTV sistemindeki DVR örneğindeki gibi şahsi donanımlar değildirler. İlave maliyet tasarrufları kullanılan altyapıdan gelir. LAN’lar ve Internet gibi IP-tabanlı networkler ve wireless gibi muhtelif bağlanma metodları, bir analog CCTV sistemindeki gibi geleneksel coaxial ve fiber kablolamadan çok daha ucuz alternatiflerdir. Buna ilaveten, bir IP altyapı, organizasyondaki diğer uygulamalar için geliştirilebilir.

Daha ötesi, bir analog video sisteminde uygulanamayan Power over Ethernet (PoE) teknolojisi network video sisteminde kullanılabilir, tasarrufu ve güveni arttırır.

PoE Switch

Bir Power over Ethernet (PoE) sistemi. Bir PoE-destekli network kamera direk olarak PoE etkin switch’e(anahtar) bağlanır, içerisinde PoE desteği olmayan bir network kamera PoE kullanımı için bir aktif splitter (dağıtıcı) kullanabilir.

 

PoE, networke bağlanmış cihazların PoE etkin switch’ten veya midspan’dan güç almasına imkan tanır, aynı standart kablo veri transferini (video) yapar. Uzman bir elektrikçi ve ayrı bir güç kablosuna ihtiyaç duymazsınız özellikle ulaşım zorluğu olan alanlar için büyük bir avantajdır. PoE ile network kameralar / video kodlayıcılar bir sunucu odasının Kesintisiz Güç Desteğinden (Uninterruptible Power Supply) merkezi güç desteği alabilirler; böylece bir elektrik kesilmesi durumunda kameralar / video kodlayıcılar hala çalışıyoolacaklardır. (Üstteki şekilde görebilirsiniz.)

 

6) Olay yönetimi ve akıllı video: Sıklıkla çok fazla video kaydedilir ve bunları analiz etmek için yeterli zaman yoktur. İçerisine istihbarat veya analiz ilave edilmiş olan gelişmiş network kameralar / video kodlayıcılar gereksiz video kayıtlarını azaltarak inceler ve programlanmış tepkilere imkan tanır.

Gelişmiş network kameralar / video kodlayıcılar dahili video hareket tespiti, ses tespit alarmı, aktif kurcalama alarmı, I/O bağlantıları ve olay yönetimi gibi özelliklere sahiptirler. Bu özellikler network kameraların / video kodlayıcıların sürekli olarak girişleri analiz etmek ve bir etki durumunda bir tepki veya tepkiler serisi başlatmak için hazır olmalarına imkan tanır. İstihbarat / analizin kayıt sunucusunda yürütülmesi yerine network kamerasında yürütülmesi network bant genişliği kullanımını azaltır ve depolama ihtiyacı yalnızca işlemeye uygun veri için olduğundan network üzerinden gönderilebilir. Buna ilaveten, bilgisayar sistemi için kaydetme sunucusundan daha az güç ihtiyacı duyulur.

Olay yönetimi fonksiyonları, network video ürünleri kullanıcı ara yüzü veya video yönetim yazılım programı kullanarak yapılandırılabilirler. Kullanıcılar tetikleme çeşitlerini ve zamanını ayarlayarak alarmları / olayları tanımlayabilirler, tepkileri de tanımlayabilirler (örneğin güvenlik ihtiyaçları için bir veya birden fazla lokal ve / veya alan dışı siteye girişi kaydederek; harici cihazların aktivasyonu alarmlar, ışıklar ve kapılar gibi. Aynı zamanda kullanıcılar mesajla bilgilendirilebilirler.

Bir güvenlik personelinin insanları, mülkü ve varlıkları koruma yeteneği IP Kamera teknolojisinin esnekliği ve gücü ile geliştirilebilir. IP Kamera sistemleri iç mekan / dış mekan ve özel / kamu alanlarına kuruldular; örneğin mağazalar, evler, bakım merkezleri, okullar, bankalar, devlet büroları, fabrikalar, depolar, tren / metro istasyonları ve havaalanları.

 

1.2. Bir IP Kamera sistemine genel bakış

Bir IP Kamera sistemi sizin ihtiyacınıza göre basit olabildiği gibi sofistike de olabilir. Basit bir senaryoda, videoyu kaydetmek ve görüntülemek istediğiniz yerde bir PC’niz vardır. PC ve network switch’i (anahtar) arasında bir Ethernet kablonuz vardır (bu farklı cihazların birbirine bağlanmasına ve paylaşıma izin verir, örneğin bir genel internet bağlantısı) ve switch’ten kamera lokasyonuna bir kablonuz vardır. Sonra videoyu yakalayıp network üzerinden video akışını gönderecek ekipmana ihtiyaç duyarsınız. Bu bir network kamerası veya video kodlayıcısına bağlı bir analog kamera (ayrıca bazen video sunucusu olarak bilinir) olabilir.

Bir IP Kamera sistemine genel bakış

 

Bir network kamera veya video kodlayıcısı direk olarak networke bağlanır web kamera gibi direk PC’ye bağlanmaz. Network kamerasını (veya analog kamera ve video kodlayıcı) bir kez kurup, yapılandırdığınızda, lokal PC veya uzaktan kontrollü PC ile internet yoluyla bir web tarayıcı kullanarak canlı videoyu görüntüleyebilir ve kaydedebilirsiniz. Aynı anda çok sayıda kameradan giriş yapmak ve video kaydetmek isterseniz, kayıt yapan PC’ye video yönetimi yazılım programı kurmanız tavsiye edilir.

Daha önce belirtildiği gibi, bir IP Kamera sisteminin ölçeklenmesi kolay ve düşük maliyetlidir. Ayrıca esnektir ve sistemin her bileşeni ihtiyacınıza göre özelleştirilebilir. Aşağıda ihtiyacınıza göre özelleştirilebilen bileşenlere genel bir bakış sunulmaktadır:

a) Network kamerası / video kodlayıcı: Network kameralarının ve video kodlayıcılarının çeşitleri oldukça fazladır. Network kameralar, sabit kameralar ve sabit dome (kubbe) kameralardan, pan/tilt/zoom (PTZ) , PTZ dome panoramik kameralara kadar çeşitlenir ve iç mekan / dış mekan kullanımına göre dizayn edilebilir. Diğer network kamera özellikleri dahili wireless iletişim desteği, megapiksel çözünürlükler ve vandalizm dirençliliğidir. Network kameralar ve video kodlayıcılar muhtelif kabiliyetler sunabilirler:

1) bir çok eşzamanlı video akımı farklı video sıkıştırma formatı kullanır (örneğin H.265, H.264, MPEG-4, Motion JPEG) bu bant genişliğini ve görüntü kalitesini optimize eder;

2) harici cihazlara bağlantı için giriş / çıkış portları mevcuttur, örneğin sensörler ve alarmlar;

3) dahili istihbarat, örneğin video hareket tespiti ve kurcalama tespti;

4) eşzamanlı olarak farklı cihazlar ve yazılımlar ile iletişim kurabilen sofistike alarm ve olay yönetimi fonksiyonları, farklı çözünürlüklerde ayrı video akışını farklı çerçeve oranlarında ve farklı yerlere gönderebilirler;

5) ses desteği;

6) Power over Ethernet, veri taşıma yapabildiği gibi aynı kablo üzerinden güç tedariki de yapar.

 

b) Network: IP-Takibi için bir network dizayn edip emniyetini sağlamanın pek çok yolu vardır. Buna ilaveten, bir network ihtiyacınız kadar küçük veya geniş olabilir ve kablolu veya kablosuz veya her ikisinin kombinasyonu olabilir. Ayrıca, networkunuzun bantgenişliği kapasitesini kolayca switch/router ekleyerek arttırabilirsiniz. Ve bantgenişliği kullanımını optimize etmek için farklı teknolojiler kullanılabilir. Daha ötesi, kablolu bir network yalnızca veri dağıtmaz, ayrıca Power over Ethernet (PoE) teknolojisi kullanarak güçte dağıtır. Bu, PoE’e imkan tanıyan network kameraların / video kodlayıcıların kurulumunu basitleştirir ve tasarruf sağlar.

c) Donanım (sunucu ve depolama): Bir IP Kamera sisteminin donanım ihtiyacı karmaşık değildir. Basitçe IT endüstrisinde bulunan standart bileşenleri kullanır. Günümüzün PC’si, ve Windows işletim sistemi bir video yönetimi yazılımını çalıştırabilir, kayıt yapabilir ve 50 kameraya kadar video kaydı yapabilir. Depolama aktuel sunucu üzerinde yapılıyor ise depolama alanını genişletmek ve esneklik için çözümler mevcuttur. Daha düşük maliyetle daha büyük sabit disk sürücüler üretildikçe, daha büyük miktarlardaki videonun depolanması daha ucuz hale gelmektedir.

d) Yazılım:

Bir IP Kamera sisteminin yönetimi, kurulumu ve hazırlığı için geniş bir yazılım çeşidi mevcuttur. Örneğin, Luxriot veya Digifort hesaplama sistemini kullanabilirsiniz, size network video sisteminizin ne kadar bant genişliğine ihtiyacı olacağını hesaplar ve Sunuc programlarını kullanarak network üzerinde video ürünlerini bulmayı, kurulumu ve yapılandırmayı kolaylaştırırabilirsiniz. Ayrıca diğer şeylerin yanında, network video ürünlerinizi görüntülemenizi, kaydetmenizi ve güvenlik tercihlerinizi merkezi olarak yönetip yapılandırmanızı sağlar.ip-kamera-yazilim-programi

 

Bileşenler hakkında daha detaylı bir müzakere ve ekipman seçiminde göz önünde bulundurulması gerekenler 2. bölümde belirtilmiştir.

1.3. IP Kamera uygulamanızın tanımı

Bir video takip kurulumunu kararlaştırmadaki ilk ve en önemli adım takip uygulamanızın amacını belirlemektir. Video takibinizi nereye ve ne amaçla yerleştireceğinizi belirlemek iyi bir fikirdir (örneğin takip genel taslağı, tanımlama, insan sayma). Bu, diğer bileşenlerin kurulumunu ve kurulumun toplam maliyetini etkileyebileceği gibi, network kameraların tipini ve sayısını da belirler. Bir network kameranın nasıl seçileceği ve diğer bileşenler hakkında daha fazla bilgi 2.bölümde verilmiştir.

1.4. Yasal değerlendirmeler

Video takibi yasalar tarafından ülkeden ülkeye farklı şekillerde kısıtlanabilir veya yasaklanabilir. Bir video sistemini kurmadan önce bölgenizdeki yasaları incelemeniz tavsiye edilir. Aşağıdaki maddeleri kapsayan mevzuat veya yönetmelik mevcut olabilir:

a) Lisans. Özellikle kamuya açık alanlarda video takibi yapmak için yetkili bir makamdan lisans almak veya kayıt yaptırmak ihtiyacı duyabilirsiniz.

b) Ip Takip ekipmanının amacı. Sizin bölgenizde yasalar tarafından izin verilenlerle uyumlu mu?

c) Ekipmanın pozisyonu veya lokasyonu. Yalnızca ekipmanın hedeflediği alanı kapsayacak şekilde yerleştirilmiş ve pozisyon verilmiş mi ve eğer hedeflenen alanın haricinde bir alan kapsanıyorsa, bu alanın sahiplerine danıştınız mı? Video takibinin yasaklandığı yerlerde kapsama alanlarında bazı kurallar olabilir, örneğin bir perakende ortamındaki soyunma odalarında ve tuvaletlerde.

d) Duyuru. İnsanları takip ekipmanının kapsadığı bir alana girdiği konusunda uyarmak için işaretler yerleştirmek zorunda olabilirsiniz ve işaretler hakkında kurallar olabilir.

e) Görüntü kalitesi. Görüntü kalitesi ile ilgili kurallar olabilir, mahkemede kanıt olarak kullanımı kabul edilen veya izin verilmiş olanı etkileyebilen görüntüler gibi.

f) Video formatı. Yetkilileri video formatının kendilerinin idare edebileceği formatta olmasına ihtiyaç duyabilirler.

g) Kaydedilen videodaki bilgi desteği. Örneğin video kayıtlarında tarih ve saat onayı gibi gereksinimler olabilir.

h) Görüntü süreci. Görüntülerin ne kadar muhafaza edileceği, bunları kimin görebileceği ve kaydedilen görüntülerin nerede görüleceği ile ilgili kurallar olabilir. Bir denetim defteri tutmak zorunda olabilirsiniz.

i) Kameraların nereye yerleştirileceği konusunda çizimlere ihtiyaç olabilir.

j) Personel eğitimi. Gizlilik meselelerinde olduğu gibi, güvenlik ve açıklama politikalarında da operatörlerin eğitim ihtiyacı ile ilgili düzenlemeler olabilir.

k) Kayıt altına alınma ve üçüncü şahıslara tebligat. Görüntülere kimin gireceği ve nasıl gösterileceği konusunda sınırlamalar olabilir. Örneğin, eğer video medyaya kapalıysa, şahısların görüntüleri değiştirilebilir veya bulanıklaştırılabilir.

l) Ses kaydı. Videoya ilaveten ses kaydı yapılması için izin ihtiyacı olabilir.

m) Düzenli sistem kontrolleri. Bütün ekipmanın gerektiği gibi çalıştığından emin olmak için yapılması gereken sistem kontrollerinin hangi sıklıkla olacağı ile ilgili bir yönetmelik olabilir.

Hakkında Elfa Teknik

Elfa Elektronik Güvenlik, 13 yıllık bir birikimi sizlerle paylaşmak ve Elektronik Güvenlik Sistemleri konusunda hizmet vermek amacı ile kurulmuştur. Elfa Elektronik, gelişen ve büyüyen teknolojisi ile sizlere daha iyi hizmet verebilmek için dağıtım, satış, satış sonrası hizmet ve servis konularını faaliyet alanlarının içerisine katmıştır. Elektronik güvenlik sistemleri, Soygun ihbar sistemleri, Yangın ihbar sistemleri, Cctv kapalı devre kamera sistemleri, Pdks personel devam takip sistemleri, Kartlı geçiş sistemleri, Parmak izli geçiş sistemleri, Bariyer sistemleri, Turnike sistemleri, Telefon dinleme sistemleri, Görüntülü interkom sistemleri, Access kontrol sistemleri alanlarında anahtar teslimi projelerin satış, uygulama ve satış sonrası hizmetlerini vermektedir. Satışını ve uygulamasını yaptığımız tüm ürünler CE belgesine sahiptir.

İlginizi Çekebilir

1455_2500x700_toyota-mh

İşyeri/Ofis Kamera Sistemleri

İşyeri/Ofis Kamera Sistemleri   Gizli ya da görünür kamera sistemleri iş yerlerinin olmazsa olmazları arasında …